Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut rachete Tomahawk din partea SUA pentru „pachetul de descurajare non-nucleară” care este inclus în planul său de victorie, a raportat New York Times pe 29 octombrie.
Planul de victorie al lui Zelenski cuprinde cinci puncte, dintre care trei sunt clasificate. Al treilea punct se referă la descurajarea non-nucleară, o parte din acesta fiind clasificată.
Ucraina solicită rachete de șapte ori mai puternice decât rachetele ATACMS
Ucraina solicită un „pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară pe teritoriul său, care ar proteja țara împotriva agresiunilor viitoare”. Rachetele Tomahawk au o rază de acțiune de peste 2.400 de kilometri, de șapte ori mai mult decât raza sistemelor de rachete cu rază lungă ATACMS pe care Ucraina le-a primit din partea SUA.
Conform oficialilor, Ucraina nu a reușit să convingă diplomații occidentali de ce are nevoie de Tomahawk. Numărul țintelor Ucrainei din adâncul teritoriului Federației Ruse ar depăși considerabil stocurile pe care SUA le-ar putea oferi fără a-și pune în pericol interesele în Orientul Mijlociu și Asia.
Publicația New York Times citează patru oficiali americani anonimi care au afirmat că Zelenski a fost surprins că președintele SUA, Joe Biden, nu i-a acordat permisiunea de a folosi rachetele americane cu rază lungă ATACMS pentru a lovi adânc în Rusia atunci când s-au întâlnit la Washington în septembrie.
Despre rachetele Tomahawk
Dezvoltat la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, racheta de croazieră modulară Tomahawk a apărut în anii 1970, fabricată inițial de General Dynamics. Tomahawk a fost creat pentru a răspunde nevoii Statelor Unite de rachete de rază medie și lungă, cu altitudine joasă, pentru a face față cursei înarmării nucleare și balistice cu URSS.
Designul său modular permite compatibilitatea cu o gamă variată de focoase și rachete de distrugere a adăposturilor subterane. Rachetele Tomahawk pot utiliza o varietate de sisteme de ghidare, inclusiv GPS, sistem de navigație inerțială-dezvoltare și un sistem de ghidare de potrivire a conturului terenului.
Cine au fost furnizorii?
De-a lungul timpului, au fost dezvoltate peste o duzină de variante și versiuni îmbunătățite, inclusiv configurații lansate din aer, sub apă și de la sol, cu atât armament convențional, cât și nuclear. General Dynamics a fost singurul furnizor în anii 1970. Între 1992 și 1994, McDonnell Douglas a furnizat rachetele Tomahawk, producând versiunile Block II și Block III
În 1994, Hughes Aircraft, care a achiziționat divizia de rachete a General Dynamics în 1992, a devenit furnizor de Tomahawk, până a fost cumpărat de Raytheo. În 2016, Departamentul Apărării al SUA a achiziționat 149 de rachete Tomahawk Block IV pentru 202,3 milioane de dolari.
Începând cu 2024, Raytheon rămâne singurul fabricant al variantelor Tomahawk non-nucleare, lansate de pe nave de război.